вторник, 23 август 2011 г.

Пътуване през чакрите: втора чакра


Вторият енергиен център е разположен в слабините. Повечето хора изпитвам затруднения да усетят първата чакра и усещат директно втората. Тя отговаря не само за сексуалната активност, както може да се предположи от близостта ѝ с половите органи, но и за удоволствието и движението като цяло. 
В началото, когато бог е сътворявал света, първо е съществувал хаосът, първичната пасивна енергия на живота, от която може да се сътвори всичко. Това е магьосникът в картите таро и енергията на първата чакра. Тя е неподвижна, спяща, осигуряваща базата за живот. 
Втората чакра е задвижването на тази енергия. Чакрата на движението, на опознаването на света, на насладата и сексуалността. Вторият атрибут, който Ищар поставя след дрехите са гривните на ръцете и краката. 
Какви са уроците, които тя ни носи? На чисто битово ниво тук осъзнаваме, че има нещо повече от материалния свят и борбата за физическо оцеляване. Способността да се отпуснеш и да се отдадеш на един момент, наслаждавайки му се, да се наслаждаваш на всяко твое движение, да се променяш и променяйки се, да опознаваш себе си. Ако първата чакра доминиращ елемент беше земята, то втората е неизменно свързана с водата - движението и емоцията. Неслучайно сексът и танцът са толкова сходни като изживяване. Както и яденето на шоколад. В мозъкът има само един център, отговарящ за емоцията удоволствие, който може да бъде активиран от почти всичко.
На духовно ниво, тук е първият сблъсък със света отвъд материалното. Опознали структурата на материята, осъзнаваме, че има нещо скрито зад нейното було, което трябва да бъде опознато. Вторият етап от обучението в култа, посветен на Митра, е Скритият Господар. Ученикът опознава своите желания и се учи как да ги контролира и да осъзнава тяхното влияние върху него. Желанията са нашите скрити господари и преди да успеем да поемем пълен контрол над живота си трябва след като сме опознали материалния свят да сме опознали и собствената си душевност. 
Водата, емоцията, луната, желанията, Венера, това са все имена свързани с Богинята. Втората чакра е посветена на нея и отключването ѝ много често е ставало посредством ритуален брак с някоя от жриците, посветени на Богинята. Картата от таро, съответстваща като енергетика на тази чакра е именно Висшата жрица.
Практики, спомагащи за активирането и пречистването на втората чакра биха били:
- тантра
- ритуални танци, музика, ритъм
- работа с вода - пречистване
За тантрическите практики, които заслужават отделен сайт, ще кажа само, че всичко е по-различно, когато се вложи енергия във всяко движение. Не се страхувайте, ако изпаднете в състояние, подобно на транс. Именно тантра и трансовите танци на този етап могат да ви помогнат да нямате затруднения по-късно при инвокации, когато е необходим абсолютен контрол над преходните състояния. 
Под трансови танци не разбирам обикаляне около огън с жезъл, украсен от пера, въпреки, че ако именно това ви влече, не аз съм човекът, който ще порицае какъвто и да е израз на вашата емоционалност. Българските народни танци, нестинарството, ирландските танци, всичко може да се използва като основа. Пуснете музиката, в началото само слушайте нейния ритъм. Напаснете собствения ритъм на тялото с този на музиката, усетете промените в дишането и сърцето си, когато сте навлезли достатъчно надълбоко в себе си се отпуснете и оставете този ритъм и музиката да ви водят и да ръководят стъпките ви. Помнете, че това не е шоу, а нещо, което от древността се е използвало като метод за отдаване на почит, за получаване на видения и за измолване на благословия. Практикувайте на воля, няма нищо лошо в танца. Също като секса, танцът отваря тялото ви и го прави по-чувствително към енергиите около вас и по-добър проводник. Не се учудвайте на абсолютното изтощение, когато е изпълнено правилно, и на странните асоциации и образи, които могат да минат пред очите ви докато танцувате, забравяйки дори и къде се намирате и кои сте. 
Водата е универсалният метод за пречистване на тялото и душата. От интензивно пиене на вода, пръскане на лицето до ритуално измиване на цялото тяло, с водата можете да пречистите всичко. При мен, като човек с основен елемент светлина, а не нито един от четирите материални елемента, работи най-добре, когато визуализирам водата като поток от светлина, който не се плъзга по кожата, а директно през цялото ми тяло. Водата е изключително лесна за зареждане, може да е от слънчева или лунна светлина, или от вас самите с конкретна идея. Тук можете да експериментирате с първите си лекове, билкови например, зареждайки чай с конкретна идея, за да засилите ефекта от лечебните треви. В началото се придържайте към медицински предписаните билки, дозасилвайки ефекта им с волята и пожеланията си. На по-късен етап билките стават почти излишни, защото ще можете да превърнете всяка чаша вода в лек, на принципа на светената вода, който, ако не излекува изцяло, то поне да помогне на тялото да се справи с болестите, с които му е писано да се справи. На този етап ученикът вече би трябвало да е наясно, че смъртта и болестите са нещо естествено и природно и че вечен живот няма, с лековете можем само да облекчим страданията на тялото, докато то се справи с проблема или проблемът надделее окончателно. Действително, лечение с вода съм експериментирала за малки проблеми като главоболие и настинка. Никога не лекувайте сами себе си, ако сте болни, няма как да се получи, разчитайте на традиционната медицина и/или ваш познат със способности.
И не забравяйте, че най-важният урок на този етап е овладяване на мечтите и желанията. Следващата чакра е чакрата на волята и активното, творящо начало. Да пристъпим към преследване на дадена цел без кристално изчистено желание, без да сме наясно какво точно и защо го искаме, е катастрофално. Изследвайте желанията си и какви страхове се коренят зад тях (в много голяма част от случаите страхове и желания се преплитат) и ги овладейте. Например зад желанието ми да спечеля пари може да се крие страх за моето оцеляване, втълпен от детство от твърде пестеливи родители. Спечелвайки парите, аз няма да разреша този свой проблем и няма да съм дори една стъпка по-близо до постигането на личното си щастие от преди, защото допълните пари ще бъдат заделени във фонд застраховка за черни дни, който ще бъде по-голям от преди, но качеството ми на живот няма да се е променило. Добър навик, който да се изгради още на този ранен етап е да изчиствате желанията си, докато сте наясно каква е причината да желаете това и дали то би ви помогнало най-ефективно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар