четвъртък, 18 август 2011 г.

За музиката на сферите


Това е може би първата истинска практика, която публикувам. За съжаление не мога да дам готови практики в смисъла, в който много от вас са свикнали - готов ритуал, който да се следва стъпка по стъпка. Тук ще давам само насоки, които могат да ви помогнат сами да осъзнаете, в подходящото време, как да използвате информацията, която ви давам.
Всички знаем за влиянието на музиката. Първият, който обаче говори за нейното енергийно влияние не само върху човешките емоции, но и върху материята, е Питагор. Освен, че е открил теоремата, носеща неговото име, той е и окривателят на музикалните хармонии. Разхождайки се по улицата, той минава покрай ковачницата и забелязва как някои от звуците, издавани при удрянето на ковашкия чук в метала са хармонични и приятни за човешкия слух, а други не са. Вдъхновен от своето откритие, той се прибира у дома и провесва метални пластини с различна дължина и изследва звуците, които те издават. Така открива, че има определено математическо съотношение между дължините на пластините и хармонията между звуците, които те издават (да не забравяме, че за Питагор математиката е била науката на науките и е отказвал да приема нов ученик в своята школа, ако той не е проявявал интерес към математиката). 
След това свое откритие Питагор започнал да изследва влиянието на различните тонове и хармонии върху човешките емоции. Забранил някои инструменти в своята школа, защото според него те влияели зле на човешката душа и я подтиквали към зли дела, и усъвършенствал изкуството да влияе върху музиката до степен, в която лекувал душевни и физически заболявания с помощта на песни. 
След години изследване той достигнал до идеята, че всичко в природата трепти и издава вибрация, звук, като тези вибрации променят околната среда. Започнал да чува музиката на сферите, както той я нарича, или изключително хармоничните вибрации на планетите, влияещи на живота на земята. Преди около години Наса успя да запише тази музика, доказвайки питагоровата теория. Клиповете със записаните звуци, издавани от планетите, могат да бъдат намерени в youtube от всички заинтересовани. 
Но как това може да ни помогне в ежедневието? Първата стъпка е да се опитате да се потопите много дълбоко в любимата си музика, напълно релаксирани, и да усетите нейното влияние върху вас. Специален тип ритми, като нестинарските ритми (типичен пример за нестинарски ритъм е Сън на Елица Тодорова и Стунджи) вкарват духа в състояние, граничещо с транса. Това се постига, когато усетите, как вашето собствено тяло и неговите ритми като дишане, например, се хармонизира с музиката. Други песни автоматично успокояват, а трети ви издигат. Подредете песните според ефекта, който те имат върху вас в папки, които да са готови за случаите, когато имате нужда от конкретното влияние.
Втората стъпка е да експериментирате със собствения си глас. Има разлика между вибрациите, които използваме, когато говорим, когато пеем и когато използваме гласа си с магически цели, вкарвайки енергия в думите. Ако при първия случай вибрирането на гърлената чакра е неосезаемо или пренебрежимо, във вторите два случая енергията, която се канализира е десетократно по-мощна. Започнете с отделни тонове и гласни, които вибрирате в гърлото си и усетете тяхното действие върху собственото си тяло. След това експериментирайте със съставяне на собствена музика, прости мелодии и хармонии, които обаче имат ясно дефинирана цел и ефект върху околната среда. Такива мелодии използвам за приспиване на деца, за собствено лично успокоение или за прочистване преди работа. Неслучайно химните и песните са били неизменна част от ритуалите в древността, а защо не и днес? Който е чувал църковна музика като Аве Мария изпълнена наживо в катедрала знае, че силата на музиката се използва и до днес в ритуалните практики. Можете да използвате собствения си глас да привлечете вниманието на някого или да накарате човека да чуе думите ви. Когато изпитвам силна нужда да бъда чута и разбрана използвам гласа си, за да може идеята ми да стигне до човека, с когото говоря и на енергийно, неосъзнато ниво. Да усети, а не само да чуе и да осмисли. 
Последната и най-трудна за овладяване практика е влияние не на енергийно ниво, а на материално ниво. Лечение чрез музика, например. В легендата за Орфей, както и в легендата за атлантите, се говори как хората са имали способността с музика да променят материалния свят около себе си. Аз самата съм провеждала твърде малко експерименти в тази насока, но някои елементарни примери, които бих могла да посоча е влиянието на музиката върху вкуса на храната и върху времето. Това са двете насоки, в които аз съм работила с успех и видими резултати, за мое собствено учудване.
Желая успех по пътя. Резултатите няма да дойдат веднага, може да отнеме месеци между първата и втората стъпка, но всяко усилие, което полагате в тази насока няма да отиде напразно. Приятно потапяне в света на музиката.

1 коментар:

  1. Ето нещо по случая, което ще ти е интересно. :-)
    Е. Шюре - "Великите Посветени" 2ра част - Мойсей, Офрей, Питагор.
    https://docs.google.com/file/d/0B0bbVzXsam8eUUJ2dHJtTl9XVjQ/edit?usp=sharing

    ОтговорИзтриване