неделя, 21 август 2011 г.

Пътуване през чакрите: първа чакра




Преди много години аз започнах своята практика с кундалини йога. Основното познание, което тя носи е за разположението на енергийните центрове в тялото и контролиране на потока на енергия, който протича през тях. От древни времена познанието за седемте основни чакри в човешкото тяло е било закодирано в митове и образи, но се е запазило в чист вид само на изток. 
Информация за структурата на човешкото енергийно тяло може да се намери лесно, затова ще обобщя само с няколко реда, че според всички системи основният енергиен канал преминава през гръбнака. През този канал постоянно преминават два потока, като по двупосочна магистрала, един издигащ енергия нагоре, а другият спускащ енергия надолу. В стандартния случай тази система е почти изцяло затворена, въпреки че минимален обмен с околната среда се осъществява. При отваряне на седмата чакра, кундалини се издига, свързвайки човека с енергиите от по-горните нива, пречиствайки и разширявайки енергийния поток. Но за целта човекът трябва да е пропътувал през останалите чакри и да е научил техните уроци. Това пътуване е разказано в митовете за Одисей, за Ищар и за Митра. В следващите седем поста ще се спра само на Ищар и Митра, обобщавайки пътуването накрая с помощта на вечния пътешественик Одисей.
Първата чакра е разположена в основата на гръбнака. Чакра означава буквално кръг, за да се предаде идеята за завихряне на енергията в тези центрове. Първата чакра е енергийният център, който поддържа тялото живо. Изобразява се като навита на кълбо сяща змия (змията в корените на световното дърво). Този енергиен център отговаря за нашето заземяване, котвата, която задържа духа в тялото. Това е първата чакра, която се оформя след зачеването, обвързвайки душата, която трябва да се роди, с все още безформеното телце на ембриона. При излизането си от подземния свят Ищар облича първо дрехите си - тялото.
 Първите уроци, които човек трябва да научи, събуждайки своята енергия са тези на тялото, на тук и сега, на заземяването. Без стабилна основа, ние не бихме могли да продължим нагоре. Трябва да се започне с изучаване на собственото тяло, на потока на енергиите в него, на вилянието на околния свят върху тялото. Изгражда се стабилна и здравословна връзка със земята. Към първата чакра бих причислила практиките, свързани с храната, пречистването на тялото, работата с елемента земя, осъзнаването на реалността около нас по-пълноценно. Ние много рядко сме изцяло потопени в реалността, защото твърде често сме потопени в света на мислите и тревогите.
 Именно страхът от утрешния ден, за физическото оцеляване може да доведе до блокиране на първата чакра, което е сред най-сериозните енергийни проблеми. Без стабилна основа цялата структура се срутва. 
Отделяйте по 5 минути на ден, в които да спирате за момент и да се опитвате да осъзнаете напълно какво се случва около вас. Ще забележите, че може би несъзнателно сте застанали в неудобна поза, например, което само служи да илюстрира какъв малък процент от реалността осъзнаваме наистина. 
В мистериите на Митра, разпространени в цяла Европа по времето на Римската империя е имало седем степени на посвещение. Първата от тях, гарван, е отговаряла за изучаването на тези уроци. Ученикът е изучавал собственото си тяло и храктер, влиянието на планетите върху околния свят, цикъла на живота и смъртта, да усеща жизнената енергия, циркулираща навсякъде около нас във всяко живо същество, да опознае елементите, изграждащи материята. 
Това са и първите уроци, които бих препоръчала на мои ученици. Както се шегуваме, дебел магьосник няма. Не защото сме суетни и го постигаме със сложни ритуали, а защото първото условие за чиста и здрава работа е чисто и здраво тяло. Без да поддържаме телата си и без да сме опознали собствения си свят не можем да опознаем астралния. Каквото е долу, това е горе, казвали гърците и създали култура базирана на човешкото тяло. Откривали божественото в себе си и в телата си. Една жена казала на Сократ, че за да се научи на любов, един младеж трябва първо да обикне тялото, и едва когато се е научил да открива красота във всяко тяло и тя спре да го изненадва, може да прозре красотата на духа, скрит зад тялото. Когато е прозрял красотата на духа, ще опознае красотата на света, а едва тогава ще види и "онова красиво", което е за нея безименния бог-създател на нашата вселена - любовта.
Опознай себе си. 
Ето списък с няколко неща, които бихте могли да правите всеки ден
- спирайте се няколко пъти на ден, за да осъзнаете реалността около себе си
- научете се да разчитате сигналите на собственото си тяло по отношение на храна, сън и всички останали основни нужди
- научете се да усещате енергийния поток в тялото си (в началото го усещате като изтръпване, може би дори съпроводено с лека тъпа болка) и се опитвайте да контролирате начина, по който се задвижва
- изучете четирите елемента, изграждащи материята (огън, земя, вода, въздух) 
- преборете се със страховете свързани с материалното ви оцеляване и бъдещето, правете всичко, което зависи от вас, но притесненията и страховете, макар и естествена реакция, не биха ви помогнали, а само биха ви попречили. Както се пее в една моя любима песен - да се притесняваш е също толкова ефективно като да се опитваш да решиш математическа задача чрез дъвчене на дъвка.

2 коментара:

  1. Прекрасно е, че се сети, мислех си тези дни да ти предложа да напишеш статия за чакрите. Както винаги аз имам въпрос относно следния цитат: "научете се да усещате енергийния поток в тялото си (в началото го усещате като изтръпване, може би дори съпроводено с лека тъпа болка) и се опитвайте да контролирате начина, по който се задвижва". Само по време на медитация ли се постига това усещане или и целта е да се научим да го правим във всеки един момент?

    ОтговорИзтриване
  2. Принципно може да се усети във всеки един момент, в процес на медитация усещането е по-силно и изчистено, но във всеки един момент с минимална концентрация на мисълта потокът може да бъде усетен. Първото упражнение, когато започнах с кундалини йога беше просто да затворя очите си и да усетя разликата в температурата на ръцете си. Единият поток се води "топъл", а другият "студен". Същата разлика може да се усети и в ноздрите. Действително, усилията, които се изискват не са толкова много. Припомни си детските игри с ръцете една пред друга и избутването. Децата го правят инстинктивно, усещат така наречената аура и границите ѝ. Усещането на потоците е подобно. Пробвай като за начало с друг човек, по същия начин, по който си го правил като дете, само че да минаваш по гърба на човека, усещайки потока, който завлича леко ръката ти.

    ОтговорИзтриване