петък, 19 август 2011 г.

Смисълът на постите




В нашето съвремие почти никой не си спомня за изначалния смисъл на постите и те се разглеждат като вид диета или начин на здравословно хранене. Много жени пристъпват към постите с идеята, че те ще им помогнат да се отърват от нежеланите килограми, след което се оказват силно разочаровани от резултата. Други изказват мнение, че постите помагат на хората да постигнат един балансиран хранителен режим, ограничавайки тежките храни и наблягайки на витаминозните плодове и зеленчуци в най-критичните момента в годината - след дългата зима, в която не е имало достъп до пресни плодове и зеленчуци, средата на лятото, когато месото е противопоказано заради жегите, и преди Коледа, когато традиционно се прекалява с мазните храни, които да дадат на организма сили да се справи с предстоящите студени месеци. 
Въпреки, че има много истина в последното изказване, че четирите големи поста в православието (Великденски, Петров, Богородичен и Рождественски) са разположени така, че да осигуряват един балансиран режим на хранене през годината, не това е техният основен смисъл. Може да се пости през всяко време на годината, зависи от личните нужди на практикуващия, с продължителност, също определена от него самия. 
Смисълът на постите се състои в това, да се пречисти духът преди важен ритуал. В християнството това е приемането на причастие на четирите изброени празника. От най-дълбока древност се твърди, че консумацията на месо и животински продукти блокира енергийните канали, концентрирайки енергията основно в долните чакри. Причината за това може да се корени в наличието на кръв, първичната жизнена енергия в месото, задвижваща първата стволова чакра. Млякото, от своя страна, е енергийно храната, която "кърми" младия живот, даваща всички необходими съставки, за да закрепи имунната система, и белтъчините, необходими за растежа. Това означава, че млечните продукти като клас енергезират основно първата и втората чакра, отговорни за физическото оцеляване на организма.
Временното отказване от тези продукти, на теория изтласква енергията нагоре, активирайки духовните чакри (шеста и седма). Това, разбира се, остава само на теория, ако не се комбинира и с духовно пречистване - смирение, молитва, пречистване на мислите, което реално е основната практика по време на поста, а типът храна, който консумираме, е само спомагателен инструмент.
Ще използвам един зороастрийски мит, за да илюстрирам основните степени на поста. Според зороастрийците, човечеството в своето духовно завръщане към божественото, ще мине през следните етапи: вегетарианство (с включени месни продукти), отказ от млечните продукти (това, което днес наричаме веганство), изхранване с вода, изхранване със слънчева енергия (храната няма да бъде вече необходимост). Може да изберете който и да е от тези видове пост и да съобразите дължината на поста според физическото си състояние и неговата тежест. 
Ще дам няколко примера от личната си практика. Преди пълнолуние и новолуние аз постя един ден преди съответния ритуал. В началото се случваше почти насилствено, по най-естествен начин губех апетит преди съответните дни и ако се опитвах да ям нещо различно от шепа сурови ядки, това водеше до стомашни проблеми. Започнах да го правя осъзнато, приемайки, че това са дни, в които моето тяло иска да се пречисти. В този период консумирам само течности. 
Веганският пост може да продължи от три дни до няколко седмици, зависи колко бързо ще се проявят резултатите, него практикувам преди големите годишни празници, пречиствайки се за една седмица. Обикновено една седмица ми е достатъчна. 
Тъй като аз съм принципно вегетарианка, може да се каже, че аз прилагам най-лекия вид пост целогодишно, освен в случаите, когато боледувам и тялото ми изисква месна храна. Не бих препоръчала вегетарианството с чисто сърце на никого, защото при определени физически състояния то може да се окаже опасно. 
Съветът ми към всички би бил първо да се научат да слушат тялото си. Това е първата стъпка към правилния пост. Отнема много време, докато осъзнаем правилно неговите сигнали, но ефектът е подобрено здраве и (нека всички жени се радват) фигура. Има много случаи, в които ядем, защото си мислим, че трябва (ако не го направя сега, няма да имам време по-късно). Друга типична грешка е когато сме гладни да не помислим от какво точно имаме нужда в момента, а просто да отворим хладилника и да вземем първата попаднала пред погледа ни храна. Нещо подобно на синдрома "пазарувах гладен". Действително е трудно със съвременния начин на живот да изпълняваме всяко желание на нашето тяло, но си заслужава поне да опитаме. 
Нека илюстрирам с няколко примера. Децата имат много правилен инстинкт за това какво трябва или не трябва да ядат. Моята вегетарианска диета, наложена въпреки семейния натиск още от малка, е предпазила бъбреците ми от сериозно увреждане, както докторите потвърдиха години по-късно. Когато съм била на седем, не съм ѝ подозирала за това, просто не съм искала да ям месо. Една моя позната е плакала, когато родителите ѝ са ѝ давали мляко с мед, след което се оказва, че детето е било алергично към тези два продукта, алергия, която се проявява едва по-късно. Децата и животните имат много здрав инстинкт какви храни и колко точно трябва да ядат. Може би посягат към сладкото малко по-често отколкото ни се иска, но се замислете колко повече енергия изразходват те спрямо нас, които водим заседнал начин на живот, т.е приемът на високо калорични храни при тях е оправдан и е много стабилен инстинкт, който те имат. Забравили сме да разчитаме сигналите, които тялото ни изпраща. С практиката тези инстинкти се завърнаха при мен и започнах да виждам това, от което тялото ми има нужда. В момента знам, че тялото ми иска плодове, нещо от което обикновено го лишавам, по немърливост или несъобразителност. 
Един начин да развиете този инстинкт отново е да пазарувате бавно. Не посягайте инстинктивно към храните, които ви се виждат вкусни. Отделете време, подръжте продукта и усетете неговата структура и енергия. Харесва ли ви? Каква енергия носи? Житото и гроздето носят слънчевата енергия, заради което се използват толкова много при слънчеви ритуали от древността насам. Повечето коренови растения носят елемента земя и вода. Въздух и огън са елементите на подправките (мента и канела, например). Усетете точно от какво точно имате нужда в момента и запомнете усещането за тази енергия и докато ядете. Няма два идентични като енергия продукта. Обърнете внимание на това какво ядете, опитайте се сами да комбинирате храни спрямо вашето усещане за тях. До няколко дни би трябвало да усетите, че се чувствате по-здрави и най-вече по енергични. Развийте този свой инстинкт и слушайте нуждите на тялото си максимално - от нужда от вода до нужда от сън. 
След тази първа стъпка можете вече осъзнато да пристъпвате към пост преди важна работа. Осъзнавайки какво точно трябва или не трябва да консумирате, избирайки с вече отключените инстинкти правилната продължителност и правилния тип пост.  Пристъпете към него със смирение и желание да се пречистите, обградете се със светлина - слънце, свещи, огън, наистина помага. Не се учудвайте, ако в началото се получи естествено, т.е просто в продължение на няколко дни не изпитвате никакво влечение към месо и млечни продукти. Проверете дали не наближава някой от празниците или фаза на луната. Ако да, поздравления! Вашето тяло е започнало да се синхронизира с променящата се енергия на природата. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар