петък, 26 октомври 2012 г.

Опознай себе си

Преди няколко дни за пореден път гледах Матрицата и една от репликите във филма се закова в съзнанието ми: Опознай себе си. Това е толкова клиширана фраза, че понякога не ѝ отделяме нужното количество внимание. Нека да поговорим за това какво точно означава да опознаваш себе си в магическия смисъл на фразата.
Има много нива на аз-а с които трябва да се сблъскаме.
- за какво мислим
- какво точно желаем
- кои мислим, че сме
- кои искаме да станем
- какви сме били и какви ще бъдем

Много полезно упражнение за мен през тази седмица беше просто огледалото. Не гледах бръчките или умората в очите, а се опитвах през очите да достигна до онова зрънце непроменимо "аз" скрито някъде дълбоко, което се опитва да пробие. Казват, че очите са прозорец към душата, в случая приемете, че те са прозорец към вас самите и всичко онова, което сте били, което сте и което ще бъдете в този или друг живот. Задавах си въпроси и получих неочаквани отговори, да ги наречем интуитивни отговори. Интуицията е нашето познание, което черпим от нас самите. Приемете, че вие знаете всичко, но е сте забравили да се вслушвате в себе си.

Но да се върнем към теорията. За кое зрънце "аз" говорим? В кабала то се описва като яйце, което се преражда непроменено през всичките ни животи и съответно носи най-ценната информация за нас самите, което позволява и на много от нас да си спомнят кои са били. Пробиването на това яйце и достъпът до тази информация изисква не толкова усилие или огромно количество енергия, колкото вяра, че можете, знаете и сте готови да слушате какво сами ще разкажете на себе си.

Приятни разговори с огледалото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар