сряда, 9 ноември 2011 г.

Откъде идват ангелите?

Вчера беше Архангеловден. Това е денят, в който се почитат всички ангели и най-вече Архангел Михаил. Но какво са точно ангелите? 
Думата ангел идва от гръцки и означава пратеник, посланик. Първите ангели били изобразявани без крила, като обикновени хора, които просто предават волята Божия. Самата дума "ангел" се е използвала за всеки куриер, предаващ послание, и употребата ѝ далеч не е била ограничена до божиите пратеници. Със специален съвет на църквата се постановява, че ангелите са творения на Бог, различни от хората и предхождащи хората, въпреки че за техния произход не се упоменава нищо в Библията. Самата идея за ангели и демони произлиза от зороастризма. Поне тази религия е най-древната, до която могат да се проследят. От нея произлиза и идеята, че всеки човек има свой личен ангел-хранител, който да го пази (и демон, който да го изкушава). Християните вярваме, че детето получава своя ангел при кръщението. Доколкото ми е известно, мюсюлманите вярват, че всеки има свой джин. 
В индуизма идеята за ангел почти отсъства. Най-близкото до ангели, което те имат са душите на освободените, които се сливат с Брахма. 
С една дума, единственото, което може единодушно да се каже за ангелите е, че те са се слели с Бог, необходимо условие, за да бъдат негови пратеници, тъй като те нямат своя собствена воля. Молитвите, които отправяме към ангелите, са реално молитви към Бог, защото те просто препредават нашите молби, но не действат самостоятелно. Те са застъпници за хората, но нищо повече, нямат възможността да помагат без това да е волята Божия.
Единственият ангел, проявил свободна воля в историята е Сатаната (Шейтан), който пада, повличайки със себе си и други ангели, превърнали се в това, което днес наричаме демони. Пътят на демоните към царството небесно обаче не е затворен завинаги, като единствено любовта и разкаянието могат да върнат на демона сияйния му образ. 
В книга на Енох се дава значително по-подробна информация за падналите ангели. Те са били изкушени от удоволствията на земния живот и най-вече от земните жени. Слизат при тях, като от съюза им се раждат гиганти, които сеят само зло на земята. Когато изпращат Енох да се застъпи за тях ред Бог, той им праща следното красноречиво послание. Вие, които трябваше да се застъпвате за хората, пращате човек да се застъпва за вас. Обрича ги на вечни страдания, като най-големият им грях е това, че са разкрили част от тайните на небето на хората и ги научили на магия, астрология, гадаене, билкарство и всички вещерски науки. С даденото им знание хората натворили само злини, защото нямали мъдростта и любовта, необходими да използват тези познания богоугодно. 
Тук пратеник, или ангел, става самият Енох, който в края на живота си е възнесен с тялото си в небесните селения, подобно на Илия и Дева Мария. 
Така "ангел" се оказва понятие с двоен смисъл. Това са и небесните същества, "синове на Бог", както ги нарича Библията, и хората, достатъчно чисти и отдадени да служат като пратеници или "проводници" на Божията воля. Мисля, че има достатъчни доказателства и в иконографията, и в текстовете, че двете вярвания са съществували паралелно дълги векове (изображенията без крила, например). Навярно е имало два отделни термина за тези същества преди те да се слеят в общото ангел. Много изследователи твърдят, че едно от имената на Бог в Библията - Елохим, обозначава всъщност ангелите като проявления на Божията воля, за което свидетелства и множественото число на думата. Кога и защо изчезва идеята, че хората могат да се издигнат до ангели, а ангелите да паднат до хора и да имат деца от тях? Все още не знам отговора на този въпрос. Твърде изкушаващо и лесно е да се позова на поредния църковен събор. Както е доказала историята, те не успяват да изкоренят народните вярвания, а дори там е запазено малко. 
Така, що се отнася до ангелите, оставам с повече въпроси, отколкото отговори. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар