вторник, 1 ноември 2011 г.

Гледане за една година напред - подредба на карти таро

Предлагам една нова за мен подредба, която използвам от няколко дни насам. Идеята се породи във връзка със Самхейн. По традиция всички преходни периоди от един сезон към друг и около големите празници се считат за периоди, в които границата между световете изтънява. В България казваме, че небето се отваря, келтите казват, че булото, отделящо ни от отвъдното, изтънява. Освен че контактите с наши починали близки са по-лесни (задушниците, посещение на гробовете, оставяне на дарове, молитви за заупокой), вярва се, че и гадателството е изключително улеснено и могат да се правят гадания за година напред. 
Първоначално тези гадания са се извършвали от оракули в храмове след ритуални жертвоприношения (кръвни и безкръвни). След изчезването на оракулите и заклеймяването на ясновидството като дяволска практика, гаданията за плодородието през годината придобиват доста по-скромния вид на суеверия. Хората са проверявали дали Коледният бъдник ще изгори докрай, дали ще има мравки около оставената под камък мартеница, чий пръстен ще извадят при ладуването и хиляди други дребни знамения, в които народът вярва и до днес. 


Но да се върна към подредбата. тя е вдъхновена от келтското колело с осемте празника. Подреждам осем карти в кръг (ако си представите подредбата като часовник, започвате от 12 часа, или ако си го представите като компас, започвате от север, след това североизток, изток и т.н). Поставя се и една централна девета карта в средата за общия късмет през годината. Получава се кръг, който представлява целия ход на годината. Всяка четвъртина от кръга съответства на един сезон, като първите карти са съответно за предстоящите месеци. Можете да използвате около всеки голям празник (поне според мен успехът тогава би бил по-добър).

1 коментар:

  1. Интересна гледна точка. :) Често съм си хвърляла по 12 карти, ако искам за период от 12 месеца - по една за всеки месец. Или пък 12 карти в съответствие на всеки астрологичен дом, а с въпроса се определя срока от време, който не е задължително дори да е една година, но трябва да пробвам и това :)

    ОтговорИзтриване