събота, 3 ноември 2012 г.

Да лекуваме грип с енергия?

Здрав дух в здраво тяло. Не съм спортист, но знам, че когато си болен, нямаш енергия за нищо, още по-малко за извършване на ритуали, медитации или нещо подобно. Физическото изтощение води до психическо изтощение, двете в комбинация водят до жесток спад в енергията. Откъде черпим енергия и как да се лекуваме? Ето, според мен, някои грешки, които допускаме.

1. Прекрасно е, ако имате енергиен лечител вкъщи (сами не можете да се лекувате), но не подценявайте ролята на традиционната медицина. С енергия няма да излекувате болен зъб и счупен крак, нито тежки болести, нито дори грип, ако имунната система на болния е отслабена. Приемете го като "допълнително лечение".
2. Обръщайте повече внимание на храната си. Знам за много практикуващи, които са привърженици на вегетарианството, веганството, дори на суровоядството. Но тази диета може да не е подходящата за вас. Дори и аз, която съм вегетарианка, ям месо, когато организмът ми страда и трябва да се съвземе. Не забравяйте да ядете основно... природно. Приемете го както искате - от това, че в природата се яде месо, до това, че ако няма прясна салата зимата, надали зелената салата, която си поръчвате декември месец е полезна, защото е отгледана със същите онези пестициди, от които се страхувате.
3. Не обръщаме достатъчно внимание на елементарни знаци - какво ни се яде всъщност? Дали е сандвичът до офиса, който ядем всеки ден или нещо друго, като ядки или супа, за което трябва да се разходим 15 минути? Гладни ли сме всъщност и колко точно ни се яде?
4. Пренебрагваме първите симптоми на болестта, а всичко сме наясно, че това е времето, в което трябва да действаме.

Всичко това казано, ето някои начина на лечение. Нека болният да легне удобно. С ръце (или сетивата си като цяло) усетете къде е болното място. Усеща се като тежест, парене, болка във вашето тяло на съответното място. Мислено "изтеглете" болката и запълнете със светлина (това е моят начин, но вие ще усетите своя). Комбинирайте с молитви към каквото и да е божество, в което вярвате, защото не ние определяме здравето и болестите, те понякога идват, защото трябва. Не забравяйте да се пречистите след края и не очаквайте незабавни резултати. най-вероятно болният няма да почувства подобрение на секундата, но ще се подобри до час-два.
И не забравяйте простичкия факт, доказан от опит, че не всичко се лекува енергийно, и че каквото сме натрупали с години (пушене, стрес, хронично занемаряване на някакъв проблем) няма как да изчезне веднага. По-важното е да не го натрупваме, нали?

петък, 2 ноември 2012 г.

Приготвяне на ритуален хляб

Тук ще се опитам да представя и традиционните изисквания спрямо месенето на ритуалния хляб и моят осъвременен вариант, защото по една или друга причина не всички изисквания на традицията са лесно приложими в наши дни.

Първото изискване е човекът замесващ хляба. Обикновено това е девойка недостигнала полова зрялост, невестите, бременните и като цяло полово зрелите жени в определени периоди на месеца се считат за нечисти и негодни за замесването на обреден хляб. Освен това ритуалното замесване се предхожда от ритуално пречистване както на мястото, така и на замесващата девойка.

Когато замесвам хляб за празници, тъй като не отговарям на изискванията и нямам момиченце под ръка, се старая поне да се пречистя предварително с еднодневен или по-дълъг пост, буквално с пречистване. Обличането на ритуални дрехи също помага за да отделите чисто психологически момента като специален и да се потопите в усещането, че правите ритуал.

Самото замесване не се отличава от обичайните процедури по приготвяне на хляб. Продуктите обаче правят разликата. В определени случаи се прави хляб от първата ожъната пшеница (неприложимо в наши дни). В зависимост от празника или идеята на която посвещавате хляба може да добавите продукти или подправки от себе си. Сватбената пита, например, се прави с мед и мляко. Постната пита за коледа, обаче, се прави без нищо допълнително. На сирни заговезни добавям яйца и малко сирене, при измолване за плодородие добавям семена, т.е зависи какъв символ и идея искате да вложите в питата. Водата за замесването трябва да е чиста или "мълчана". Има много версии за това как се прави мълчана вода. За някои хора е престояла на пълнолуние навън вода, за други е донесена от извор при пълно мълчание вода. Аз ползвам по необходимост обикновена вода.

Най-важната стъпка е несъмнено самото месене, по време на което се нарича хлябът. Обикновено аз разделям приготвеното тесто на три, след което го разточвам (символиката на числото три е ясна за всички), мажа всяка кора с масло, изрязвам краищата, за да получа пълен кръг, който разделям на 12, наричайки всяко парче за нещо, което пожелавам на хората, които ще споделят този хляб. Всяко от дванадесетте парчета за завива на кифличка, подреждам ги в кръг, а изрязаните части оформям като спирала (отново символиката на спиралата) в центъра. При изпичането се получава една цяла пита. По-сръчните могат да пробват и традиционния начин с оформяне на идеален кръг и украсяване отгоре с фигури, символизиращи наречените пожелания.

Самото наричане става, ами с наричане, влагате цялата си енергия в пожеланието на нещо хубаво и позитивно. Може да е в пълно мълчание или на фона на музика (сватбените пити, например, са "мълчани", но някои се замесват под музикален съпровод с напеви - великденските козунаци), важното е мълчанието или музиката да ви помогнат да се концентрирате максимално.

Как да разберете дали се е получило? От опит, ритуално замесеният хляб засища много. Никога не сме успявали да го изядем, защото се нахранваме от няколко хапки. Не забравяйте да отделите първото парче от него и не позволявайте да се изхвърли в кофата за боклук, отделете нужната почит към хляба, раздавайте го на близки, приятели, раздавайки по този начин добрите си пожелания,